Haal alles uit Microsoft 365 met Copilot

Copilot is een AI-assistent gebaseerd op de technologie van OpenAI, bekend van de chatbot ChatGPT. Dit type kunstmatige intelligentie is getraind om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Bedenk je eens wat er mogelijk is als je in normale mensentaal dingen kan vragen over alle informatie die Microsoft 365 heeft van jouw organisatie; e-mails, documenten, spreadsheets, databases, chats, relaties, etc., en dat gecombineerd met alle andere openbare kennis op het internet!

Lees verderarrow_downward

Copilot in de praktijk

Na aanschaf wordt Copilot automatisch toegevoegd aan je Office 365-applicaties. Via een Copilot-icoon kan je de assistent vervolgens opdrachten geven. Een aantal voorbeelden:

Word: Een document opstellen op basis van een doel, documenten samenvatten, suggesties doen voor grammaticale verbeteringen of argumenten aanleveren voor een beter betoog, teksten samenvatten.

PowerPoint: Een document omzetten in een presentatie, de lay-out van een presentatie aanpassen op basis van instructies in spreektaal, een lange presentatie samenvatten, door AI gegenereerde afbeeldingen aan een presentatie toevoegen.

Excel: Grote hoeveelheden data analyseren op basis van vragen in spreektaal, nieuwe inzichten geven dankzij patroonherkenning.

Outlook: Een (opzet voor een) e-mailbericht opstellen op basis van spreektaal inclusief tone-of-voice, de inbox ordenen, taalgebruik, stijl en grammatica in e-mailberichten corrigeren.

Teams: Meetings samenvatten, chats sorteren op urgentie en samenvatten, vergaderingen organiseren op basis van spreektaal.

Het gebruik van Copilot beperkt zich niet tot één applicatie tegelijk, maar kan naadloos samenwerken tussen verschillende apps. Denk aan een PowerPoint presentatie op basis van een Word-document of een rapport in Word met als bron data in Excel.

Copilot versies en prijzen

Als een van de grootste investeerders in deze technologie was Microsoft er als de kippen bij om deze tech in haar platforms te integreren; Windows, Office, Dynamics 365, Bing, Edge en Azure. Al deze verschillende toepassingen zijn nu samengevoegd tot 3 versies van Copilot:

Microsoft Copilot

Microsoft Copilot Pro

Copilot voor Microsoft 365

Microsoft CopilotDit is de gratis AI-assistent, door iedereen te gebruiken via copilot.microsoft.com of via je Edge browser. Je interacties zijn hier overigens niet beveiligd, tenzij je inlogt met een Microsoft Werk- of Schoolaccount.Microsoft Copilot ProDit is een premium abonnement, ontworpen voor individuele professionals. Hiermee kunnen Microsoft 365 Personal- en Family-abonnees de AI-assistent gebruiken in apps als Word, Excel, Powerpoint, Onenote en Outlook. Copilot Pro kost $30 per maand maar is vooralsnog nog niet verkrijgbaar in de EU.Copilot voor Microsoft 365Dit is de meest krachtige versie van Copilot vanwege de volledige integratie met Microsoft 365, en is gericht op zakelijke klanten. Voor deze versie van Copilot is een Microsoft 365 Business Standard, Business Premium, Enterprise E3 of E5 abonnement vereist. Copilot voor Microsoft 365 is een add-on licentie en kost €30 per gebruiker/maand (geen minimumafname vereist).

Veiligheid, privacy en beperkingen

Als je gebruik maakt van een betaalde versie van Copilot en bent ingelogd met je Werk- of Schoolaccount, krijg je 'Commercial Data Protection'. Dit houdt in dat persoonlijke gegevens worden beveiligd, je prompts en antwoorden niet worden opgeslagen, Microsoft geen 'eyes-on' toegang heeft tot jouw data en je chats niet worden gebruikt voor het trainen van de onderliggende AI-modellen.Let op:Copilot voor Microsoft 365 is op dit moment slechts in een beperkt aantal talen beschikbaar, waaronder Engels, Spaans en Frans. In de eerste helft van 2024 moet het ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Dit houdt in dat je vooralsnog geen Nederlands kunt laten lezen, samenvatten, schrijven, etc.
BrinQer
Caretowork
GuideID
Rientjes
ASU
Westerduin
Riforce
Spoor6
Ariens
Felix van der Putten
Business Open
Ann Taveirne
Elha Cosmetics